U bent hier
Gemeenteraad Jabbeke: de gemeenteontvangsten doorgelicht: 1,5 miljoen euro niet geïnd !
Dat de meerderheid dit stinkend potje gedekt wilde houden was op de gemeenteraad van 10 juni 2013 nogmaals duidelijk. De CD&V meerderheid met actieve steun van oppositiepartij Spa Groen Plus Jabbeke toverde het argument uit hun hoed dat onze agendapunten vooraf onvoldoende toegelicht werden waardoor de burgemeester en schepenen onvoorbereid zouden moeten reageren. Nochtans wisten ze, en in het bijzonder de gemeenteraadsvoorzitter, goed genoeg waarover het zou gaan. Volhardend zoals we zijn brachten we onze agendapunten dan maar op de volgende gemeenteraad van 8 juli 2013.
Dat de zogezegde onvoldoende toelichting een drogreden was bleek dan ook op deze gemeenteraad. Na onze uiteenzetting van het dossier over de niet geïnde belastingen kwam er enkel een droge reactie van de burgemeester die, opnieuw, alle verantwoordelijkheid in de schoenen van de gemeenteontvanger schoof. Veel voorbereiding bleek er dus voor hen niet aan en enige inhoudelijke reactie bleef uit... De voornaamste verantwoordelijke in dit dossier, voormalig schepen van financiën, voormalig burgemeester en huidig staatssecretaris van ambtenarenzaken en gemeenteraadslid in Jabbeke, Hendrik Bogaert, blonk andermaal uit door zijn afwezigheid.
Gemeenteraadslid Geert Orbie besprak uitgebreid de politieke verantwoordelijkheid. Hoewel de CD&V meerderheid tot nog toe alles behandelde in geheime zitting is de politieke verantwoordelijkheid een openbaar gegeven. De uitspraak van de Beroepscommissie voor tuchtzaken van het statutaire gemeente-, provincie- en ocmw-personeel is immers van openbare orde. Bijgevolg dient dit dus niet achter gesloten deuren of in geheime kamers behandeld te worden, zoals tot nu toe het geval was.
Het duurde tot in 2008 vooraleer het probleem van de 1,5 miljoen euro niet geïnde belastingen aangepakt werd. Niet toevallig 2008 want toen werd, met het nieuwe gemeentedecreet, de gemeentesecretaris medeverantwoordelijk voor het financieel beheer. De reactie van het gemeentebestuur in 2008 was dat ze "niet op de hoogte waren van de problemen in verband met het innen van de gemeentebelastingen". Het zoeken naar de zondebok kon beginnen.
In 1997 werd het revisorenkantoor Cleppe, Keunen en Partners aangesteld. In een brief in dat jaar werd er expliciet gevraagd om "bij de planning oog te hebben voor een verbetering van betalingsopvolging en vervaldagenkalender".
In 2002 schrijft VLD-gemeenteraadslid Luc Puystiens vanuit de oppositie een vertrouwelijk schrijven, dat wij mochten inkijken, aan toenmalig schepen van financiën Hendrik Bogaert dat "De VLD had vastgesteld dat enerzijds de belastingen in Jabbeke omhoog gingen, maar dat anderzijds de door de gemeente zelf te innen belastingen, niet of slecht werden geïnd" en dat "de belasting op rechtspersonen voor de jaren 1999, 2000, 2001 en 2002 nog niet geïnd zijn".
Tijdens de gemeenteraad van 6 september 2004 met betrekking tot de gemeenterekeningen van het jaar 2003 werd door gemeenteraadslid Luc Puystiens gevraagd naar de "stand van zaken met betrekking tot het innen van de belastingen en de stand van de onwaarden inzake belastingsinning". Verrasend antwoorde toenmalig schepen van financiën Hendrik Bogaert dat "het soms geen zin heeft om over te gaan tot het maken van belangrijke invorderingskosten , zeker wanneer de kost van de inning groter is dan de belastingsopbrengst zelf”. Schepen Bogaert slaat hier de bal mis. Een lokale belasting is immers een uitvoerbare titel, dit wil zeggen dat de invordering toevertrouwd kan worden aan een gerechtsdeurwaarder en dat de invorderingskosten en nalatigheidsintresten ten laste zijn van de belastingplichtige. Dit kost de gemeente dan ook niets. In tegendeel! De gemeente kan de belastingplichtige een boete opleggen wat zelfs leidt tot hogere inkomsten. Komt daar nog eens bovenop dat in een omzendbrief van maart van hetzelfde jaar 2004 van Vlaams Minister voor Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen aan alle financiëel verantwoordelijken van alle gemeenten nog eens extra verwezen wordt naar de mogelijkheden die een gemeente heeft bij wanbetaling door belastingplichtigen!
Op 31 oktober 2006 wordt een schrijven ontvangen van de gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne, gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, betreffende de jaarrekening 2004.
Punt 7 in deze brief stelt dat “Bijzondere inspanningen dienen te worden geleverd om de openstaande rechten zo snel mogelijk in te vorderen (…) Gelieve in dit verband de passende initiatieven te nemen".
En zoals gezegd, pas in 2008, met de verschuiving van de verantwoordelijkheid naar de gemeentesecretaris, werd dit probleem ten gronde aangepakt en was de reactie naar de buitenwereld dat ze " niet op de hoogte waren van de problemen in verband met het innen van de gemeentebelastingen".
Onze stelling is: al jaren was het college van Burgemeester en schepenen, en in het bijzonder Hendrik Bogaert, als schepen van financiën of als burgemeester, op de hoogte van de wanpraktijken in verband met het innen van de gemeentebelasting. Al die jaren werd hier niets aan gedaan. Aangezien we niet durven veronderstellen dat er moedwillig opdracht werd gegeven tot het niet innen van deze belastingen, moeten we minstens spreken van schuldig verzuim.
Deze stelling wordt onderschreven door de Beroepscommissie voor Tuchtzaken van het statutaire gemeente-, provincie- en ocmw-personeel: “reeds vele jaren was de overheid bekend met de toestand van de gemeentefinanciën,ten gevolge van een onbetwistbaar wanbeheer…”
En toch beweert Hendrik Bogaert in 2009 in de krant De Standaard dat de gemeente deze zaak goed heeft aangepakt.
De financieel beheerder wordt in de gemeentelijke hiërarchie omschreven als de belangrijkste ambtenaar na de gemeentesecretaris. Met andere woorden de Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken is er gedurende jaren niet in geslaagd de tweede belangrijkste ambtenaar van de gemeente Jabbeke onder controle te houden. Meer nog, hij kneep steeds een oogje dicht.
Dit is een verpletterende politieke verantwoordelijkheid. Men kan taken delegeren, maar geen verantwoordelijkheden.
De CD&V-meerderheid heeft geprobeerd om, eens men het deksel niet op het potje kon houden, al de fouten op de schouders van de ontvanger te wentelen. Er werd alles aan gedaan om het dossier over de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 te tillen en elke explosieve materie werd in geheime zitting behandeld.
De N-VA Jabbeke wenst formeel te wijzen op de zware politieke verantwoordelijkheid van voormalig schepen van financiën en voormalig burgemeester Hendrik Bogaert. Hierdoor is de gemeente Jabbeke het aanzienlijk bedrag van 1,5 miljoen euro aan gemeentebelastingen mislopen.
Dit is niet rechtvaardig naar de gemeente zelf toe en niet rechtvaardig naar de burgers en bedrijven die wel hun belastingen correct hebben betaald.
In bijlage vindt U de tussenkomsten van gemeenteraadsleden Geert Orbie betreffende de politieke verantwoordelijkheid en Han Vermaut voor wat betreft de financiële verantwoordelijkheid.
Geert Orbie
Gemeenteraadslid N-VA Jabbeke
0486/42 07 75
geert.orbie [at] n-va.be
Han Vermaut
Gemeenteraadslid N-VA Jabbeke
0497/53 72 83
han.vermaut [at] n-va.be