N-VA wil visie en daadkracht inzake ruimtelijke ordening.

Projectontwikkelaars hebben de laatste jaren duidelijk de weg naar onze gemeente gevonden. Met Varsenare Noord en de inbreiding aan de oude sporthal in Jabbeke heeft het schepencollege een mooi lokmiddel uitgezet. Het gevolg laat niet op zich wachten. Her en der worden er in de kern van Jabbeke, Varsenare, maar ook al Snellegem en Zerkegem initiatieven genomen om bescheiden woningen op een vrij groot grondoppervlak te vervangen door mastodonten van appartementsgebouwen van verschillende bouwlagen hoog. De “verappartementisering” van onze gemeente neemt schrikbarende vormen aan.

Door de massieve bouwstijl met een maximale exploitatie van elke beschikbare vierkante meter is er weinig ruimte voor beplanting of enig groen. Bovendien is er, zonder te pleiten voor een verstikkende uniformiteit,  een wildgroei aan bouwstijlen waardoor de dorpskernen ook weinig harmonisch en zeer druk overkomen.

Door het gebrek aan visie en proactief ruimtelijk ordeningsbeleid hebben de projectontwikkelaars vrij spel. In de praktijk zijn het de burgemeester en de algemeen directeur die, naar verluidt vaak rond etenstijd, de besprekingen met de potentiële bouwheren voeren. De verantwoordelijke schepen van ruimtelijke ordening (Casteleyn) en het daartoe opgericht omgevingsteam worden vakkundig buitenspel gezet. In Jabbeke regelt men de zaken liefst binnenskamers. Dit is intussen bij alle grote bouwpromotoren bekend.

De situatie heeft intussen dergelijke proporties aangenomen dat inwoners zich georganiseerd hebben om het volbouwen van de dorpskernen met appartementsgebouwen een halt toe te roepen en het nog schaars aanwezige groen te verdedigen en zo mogelijk uit te breiden. De actiegroep "Leefbaar Varsenare" moest zelfs via een beroepsprocedure bij de provinciale overheid het megalomane project in het centrum van Varsenare (site Roegiers) laten vernietigen. Ondanks tegenstand van alle oppositiepartijen en een in de gemeenteraad toegelichte petitie door inwoners, had de CD&V-meerderheid immers goedgekeurd dat er een bunker van vier verdiepingen zou komen in de Oude Dorpsweg, die zowel het dorpszicht op de kerk als het mooie groengebied erachter definitief zou vernietigen. Intussen staan nieuwe projecten elders in Varsenare in de steigers.

Om het gebrek aan visie bij de Jabbeekse beleidsmakers te compenseren en om werk te maken van een proactief ruimtelijk beleid, heeft de N-VA bij monde van Marleen Vanden Broucke op de gemeenteraad van november een voorstel tot oprichting van een “kwaliteitskamer” gedaan. Dit in navolging van gemeenten zoals Torhout, Roeselare en Oostende, die eerder al hiertoe besloten.

“Als bij wonder” werd het voorstel van N-VA door CD&V weggestemd. De volledige oppositie stemde voor. Schepen Casteleyn zwaaide voor de camera van de online-vergadering met een tekst die hij door het schepencollege hoopt goedgekeurd te krijgen. Het gaat om een soort charter waarbij er door minimumeisen voor bouwprojecten in Jabbeke te formuleren een zekere rem zou komen op het maximaal volbouwen van de open ruimte met grote projecten vol minuscule appartementen.  Dit is een initiatief dat we zeker toejuichen en dat overigens volledig compatibel is met de oprichting van een kwaliteitskamer. Spijtig genoeg wordt het initiatief van schepen Casteleyn intern binnen het schepencollege al maanden afgeblokt. Hierdoor en door het wegstemmen van een kwaliteitskamer wordt de achterkamerpolitiek, die leidt tot het volbouwen van onze dorpskernen met appartementsblokken en het verdwijnen van de laatste korrels leefbaarheid en groen, bestendigd.

Wat is een kwaliteitskamer ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is