Restauratie Kerrebroekmolen

Op 27 april 2022, over deze onderwerpen: Ruimetelijke ordening / verkeer / openbare werken
Kerrebroekmolen wordt gerestaureerd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor drie grote restauratieprojecten in West-Vlaanderen. Daaronder de molen van Kerrebroek te Jabbeke.

De molen van Kerrebroek in Jabbeke is in slechte bouwfysische staat; de molen is onstabiel en niet meer toegankelijk. Dankzij de restauratie wordt de molen in ere hersteld. De molenromp wordt via een stalen constructie gestabiliseerd en de fundering wordt versterkt door microfunderingspalen. Onderdelen van de technische installatie worden monumentaal opgesteld en de molen zal opnieuw toegankelijk zijn.  Voor de restauratie is een premie van 483.589,59 euro toegekend.  

De hoge romp van de Molen van Kerrebrouck is beeldbepalend gelegen ten westen van de kerk van Jabbeke. De bouwgeschiedenis van de molen is afleesbaar in de romp: in 1911-1913 werd het bakstenen torenkot (1901) van een staakmolen (1848) verhoogd tot een stellingmolen. De molen met maalderij die aangedreven werd met een dieselmotor uit 1961 vertelt ook het verhaal van stoommachine en motoren die bijsprongen op windstille dagen, en uiteindelijk de windkracht volledig vervingen. De molen is genoemd naar de familie die vanaf 1877 op de molen maalde. Sinds 1944 is de molen beschermd als monument.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/88732

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is