Kleine wildernissen als natuur in je buurt

Op 2 maart 2020, over deze onderwerpen: Natuur en milieu
Kleine wildernis

Gemeenteraadslid Piet Berton (N-VA) hield tijdens de gemeenteraad van 2 maart een pleidooi voor het aanleggen van “Tiny Forests” in Groot-Jabbeke.

“Tiny Forest” is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan die zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.

Tiny Forests worden wereldwijd steeds populairder. In Nederland zijn ze aan een zeer sterke opmars bezig. Ze maken deel uit van de oplossing om de CO2-uitstoot te bufferen, wat de opwarming van de aarde kan tegen houden maar bieden ondanks hun beperkte grootte nog heel wat meer voordelen zoals een bijdrage aan de biodiversiteit, het bufferen van water en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Het principe is eenvoudig: op een terrein van de grootte van minstens een tennisveld tot maximaal 50 are (5.000 m²) maakt men een uiterst dichtbegroeide zone met bomen, struiken en eventueel heide.

Idealiter ligt zo'n kleine wildernis dicht bij een school, kinderopvang, zorgcentrum of een jeugdverblijf, zodat jong en oud optimaal van dit stukje natuur kunnen genieten.

Jabbeke voorziet in zijn meerjarenplan het aanleggen van bos, tot wel 1 boom per inwoner.  In dat kader wil N-VA een constructief voorstel indienen, om dat doel te helpen behalen. Gemeenteraadslid Piet Berton (N-VA) riep de bevoegde schepen dan ook op om gebruik te maken van de subsidies die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt en in te tekenen op de projectoproep voor lokale vergroeningsprojecten van het agentschap Natuur en Bos. Minister Zuhal Demir (N-VA) riep eerder al de lokale besturen op om braakliggende terreinen een nuttige bestemming te geven. De gemeente Jabbeke, en dan in het bijzonder het OCMW beschikt over heel wat stukjes terrein die hiervoor in aanmerking komen. Piet Berton vroeg ook speciale aandacht voor de deelgemeente Stalhille dat helemaal geen bos heeft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is