Provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA) vraagt alertheid voor de opnieuw oprukkende muskusrat

Op 29 maart 2016, over deze onderwerpen: Natuur en milieu

West-Vlaanderen / Brugge / Jabbeke – Op de provincieraad van 24 maart 2016 werd een provinciale commissie voor de bestrijding van ratten en exoten goedgekeurd. Uiteraard bestond rattenbestrijding reeds in onze provincie maar nu worden naamgeving en de ondertussen uitgebreide taakstelling beter op elkaar afgestemd. Naast muskus- en andere ratten moeten namelijk ook exotische invasieve planten bestreden worden en de populatie van de Canadese gans beperkt worden. Provincieraadslid Tijl Waelput (Jabbeke) vroeg alertheid voor de opnieuw oprukkende muskusrat.

Tijdens de behandeling van dit punt vroeg raadslid Tijl Waelput (N-VA) alertheid voor het opnieuw oprukken van de muskusrat vanuit Wallonië, Frankrijk en Nederland: “Het is bijzonder jammer, dat de muskusrat bijna uitgeroeid was in onze provincie en vanuit de omliggende regio’s weer aan een opmars bezig is omdat ze daar niet efficiënt bestreden worden.”

Provincieraadslid Tijl Waelput riep de deputatie dan ook op om dringend de samenwerking met de buurlanden in deze materie nieuw leven in te blazen en te ijveren voor een nieuw Europees interregionaal project voor een gezamenlijke bestrijding van de muskusrat zoals dat het geval was met het project Cartora, dat in 2013 afliep. De muskusrat is een exotisch dier dat destijds vanuit Noord-Amerika werd ingevoerd voor de pels en dat zich wegens het ontbreken van natuurlijke vijanden massief kan voortplanten in onze streken, daarbij zeer veel schade aan dijken toebrengt en het gevaar op overstromingen vergroot.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is