Steekvlampolitiek en fake news om eigen falen te verdoezelen.

Op 31 augustus 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018
Geert Orbie

In een oprisping van electorale koorts kondigde de CD&V-burgemeester van Jabbeke aan dat de snelwegparking van Jabbeke voortaan ’s nachts gesloten wordt. Diezelfde burgemeester had nochtans maar veertien dagen voordien aan de pers verklaard dat “de illegale transmigranten oppakken en administratief afhandelen arbeidsintensieve opdrachten zijn, die weinig opbrengen.” In de pers werd het Jabbeekse beleid inzake illegale transmigranten bestempeld als “een vermanend vingertje”. Dat er steeds meer illegalen door de straten van Jabbeke trokken, ’s nachts in bouwvallige huizen of zelfs op het kerkhof sliepen en dat er elektriciteit werd afgetapt van verdeeldozen op werven of voor de wekelijkse markt, vormde voor de Jabbeekse burgemeester tot voor kort absoluut geen probleem dat actie vroeg. Dit weerspiegelt zich ook in de tabel die werd gepubliceerd in De Standaard met cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (zie onderaan).

Hieruit blijkt dat er in Jabbeke in het verleden zeer weinig illegalen door de politie werden opgepakt. In Knokke-Heist bijvoorbeeld waren het er drie maal meer, terwijl in Jabbeke het straatbeeld door rondtrekkende transmigranten werd beheerst. Jarenlang niets doen en dan, met de hete adem van de kiezer in de nek, een steekvlampolitiek voeren is iets wat we van het CD&V-bestuur in Jabbeke maar al te gewend zijn.

TRIBUNESPELER

De nachtelijke sluiting van de parking van Jabbeke was trouwens een onderdeel van het totaalplan voor de problematiek van transmigranten langsheen de autosnelwegen dat Minister Ben Weyts vorig jaar reeds aankondigde. Vorige maand kondigde de Minister aan dat de parking ging sluiten na het voltooien van de uitbreidingswerken in Westkerke. Deze zijn begonnen op 20 augustus en zullen 15 dagen duren, waarna de parking van Jabbeke sowieso ’s nachts ging sluiten. De stoere beslissing van de Jabbeekse burgemeester lijkt dus alleen maar voor de tribunes genomen te zijn.  Door zijn eenzijdige, niet-overlegde beslissing, zonder de opening van de parking van Westkerke af te wachten, brengt hij echter heel de transportsector in de problemen.

FAKE NEWS

De uithaal van de burgemeester naar Minister Jan Jambon, als zou hij de privé-bewaking op de parkings hebben teruggeschroefd, valt enkel maar als “fake news” of in het Nederlands “een regelrechte kwakkel” te catalogeren. Er is niets veranderd aan deze bewaking. Een roterend systeem van bewakingsploegen bewaakt telkens 5 snelwegparkings en die van Jabbeke maakt daar onveranderd deel van uit.

BESLUIT

N-VA Jabbeke klaagt enerzijds het jarenlange non-beleid van de Jabbeekse CD&V aan inzake het aanpakken en bestrijden van de toenemende en storende aanwezigheid van transmigranten in onze gemeente.

Anderzijds is het stoere spierballengerol met de aankondiging van een maatregel die een paar dagen later zou uitgevoerd worden na een beslissing door de bevoegde minister enkel te verklaren door politieke zenuwachtigheid voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, waar dit falend beleid kan en moet afgestraft worden. Fake nieuws verspreiden over de zeer sterk presterende N-VA-ministers behoort blijkbaar tot de politieke trukendoos van deze dorpspolitici.

Met N-VA in het bestuur wordt Jabbeke geen pleisterplaats voor illegale transmigranten.

Met N-VA in het bestuur wordt een actieve inzet van de politie in deze materie verzekerd.

Met N-VA in het bestuur komt er een regelmatig en gedegen overleg met de bevoegde federale ministers.

Met N-VA in het bestuur wordt veiligheid een prioriteit van het beleid.

Geert Orbie, fractieleider gemeenteraad - lijsttrekker gemeenteraadsverliezingen

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is